Arbeidsdeskundig onderzoek

Hoogbegaafd in Bedrijf werkt samen met en beveelt deze arbeidsdeskundig van harte aan:

Ik ben Marja Verheijen, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige en aangesloten bij de beroepsvereniging NVvA en de stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA). Ik werk in de regio Rotterdam-Den Haag-Utrecht-Noord-Brabant. Vaak wordt een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet rond het eerste jaar van ziekte, in overleg met een bedrijfsarts. Ik kan met of zonder tussenkomst van een arbodienst ingezet worden voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Mijn contactgegevens vind je hier.

Achtergrond:

Toen mijn kind op de basisschool zat, ontdekte de juf dat hij hoogbegaafd is. Dat zette mij aan het denken en zo kwam ik erachter dat ik zelf ook hoogbegaafd ben. In 2017 besloot ik om voor mezelf te beginnen als zzp’er. Zo kreeg ik de autonomie terug over mijn werk en persoonlijk groei. In 2021 heb ik me omgeschoold tot arbeidsdeskundige. Door steeds mijn eigen pad te kiezen en nieuwe uitdagingen aan te gaan, gebruik ik mijn talenten beter en blijf ik gezond en gemotiveerd. Dat wens ik iedereen toe die kenmerken of vermoedens heeft van hoogbegaafdheid.

In mijn werk als arbeidsdeskundige kom ik af en toe hoogbegaafdheid tegen bij mensen die (langdurig) ziek zijn en weer aan het werk willen. In een re-integratietraject is het goed om stil te staan bij de hoogbegaafdheid en hier aandacht aan te geven. Voor de werkgever is het niet altijd gemakkelijk om te zien wat een hoogbegaafde nodig heeft en welke taken met zich meebrengen dat hoogbegaafden vastlopen of juist harder gaan lopen. Omdat ik hier veel vanaf weet en ervaringsdeskundig ben, kan ik helpen bij een goede en duurzame terugkeer naar werk. Zo zorg ik ervoor dat zowel de werknemer als de werkgever er iets aan heeft. Het doel is altijd dat de werknemer gemotiveerd en op een gezonde manier aan het werk kan blijven.

Wat kunnen valkuilen zijn tijdens de re-integratie:
  • Hoogbegaafden stellen vaak extreem hoge eisen aan zichzelf. Tijdens re-integratie kunnen ze het gevoel hebben dat ze niet voldoen aan hun eigen normen, wat kan leiden tot stress en stagnatie.
  • Veel hoogbegaafden hebben een verhoogde gevoeligheid voor prikkels (bijv. geluiden, emoties of sociale dynamiek). Een drukke werkomgeving of snelle veranderingen kunnen als te intens worden ervaren, waardoor de re-integratie moeilijker wordt.
  • Hoogbegaafden werken vaak het best als ze autonomie en uitdaging ervaren. Standaard re-integratietrajecten bieden soms te weinig ruimte voor maatwerk, wat frustratie kan opleveren.
  • Leidinggevenden en collega’s begrijpen niet altijd de specifieke behoeften van een hoogbegaafde medewerker. Dit kan leiden tot miscommunicatie, een gevoel van eenzaamheid of onvoldoende ondersteuning.
  • Hoogbegaafden denken vaak snel en diep na over problemen. In een re-integratietraject kunnen ze hierdoor gefrustreerd raken als ze het gevoel hebben dat processen traag, inefficiënt of onlogisch verlopen.
  • Hoogbegaafden hebben vaak een sterke behoefte aan betekenisvol werk. Als de taken tijdens re-integratie als zinloos of te eenvoudig worden ervaren, kan dit leiden tot demotivatie en weerstand.
Hoe kan ik als arbeidsdeskundige hierbij een rol spelen:
  • Vaststellen dat hoogbegaafdheid een rol speelt.
  • Ook tijdens de re-integratie taken geven die tellen. Niet alleen voor ‘spek en bonen’, maar taken die er toe doen en die intellectuele uitdaging bieden.
  • De leidinggevende uitleggen hoe een hoogbegaafde denkt en werkt.
  • Adviseren hoe prikkels verminderd kunnen worden.
  • De werknemer meer autonomie geven dan gebruikelijk tijdens de re-integratie (misschien meer dan de werkgever gewend is bij re-integratie).
  • De bedrijfsarts informeren (met toestemming) over hoogbegaafdheid zodat hij of zij er rekening mee kan houden.